joi, 23 august 2012

Cvorum

Hai sa zicem ca poate sunt eu prost, sau mai prost ca toti din politica sau media in momentul asta. Dar dupa calculul meu ai 1 bucata Basescu si 1 popor care il reprezinta. Si e democratie (pot taia prima propozitie) deci numarul conteaza de cetateni nu calitatea lor, cantitatea de informatie corecta pe care se bazeaza.
Un mic bonus la faptul ca as fi in favoarea unei conduceri tehnocrate decat ce se sade acuma pe fotoliile cu puf din Parlament *o aroganta*. Bineinteles, o conducere intre anumite limite tehnocrata sa nu isi faca de cap domniile lor. Probabil la jumatatea intre o conducere de oameni civic fara cusur si tehnocrati. Or fi putini, dar o societate e condusa reprezentativ. Si aici inchei bonusul sa revin la ceea ce ma scoate din sarite.
Ai 7 milioane de omani care au votat pentru demiterea lui Basescu. Intre 6 si 8 jumatate depinde de unde iei cifra. Prezenta la vot a fost de 46%. 15%  din astia au votat pentr Basescu sa ramana pana isi termina mandatul civilizat si frumos. Si eu am fost printre ei, sa nu uit sa ma pozitionez ca piesa pe tabla de sah. Dupa schimbam piesa, vedem ce prinde la public. Vream sa introduc o mica chestie din Alexandru Lapusneanu "is prosti da-s multi" doar ca nu cred ca is prosti. Cu probleme mai importante", prost informati neinteresati, lenesi dar nu prosti, in nici un caz. *mica aroganta 2 versuri ale celor de la Parazitii daca nu ma insel "avem femei capabile, dar fara cap".
Cvorumul care e la moda zilele astea ca si subiect si substantiv e adaptat ca si conditie pentru demiterea unui presedinte inca din anul 2000(double-check that, copiii de la drept, cel putin asa a fost declaratia unui judecator de la Curtea Constitutionala). Cand vrei sa demiti un presedinte trebuie sa arate poporul determinare macar jumatate din ei sa vina sa voteze; indiferent ce. E ca si atunci cand iesi la fotbal seara cu baietii si ajungeti pe teren nici jumate cati trea' sa fiti si nici minge n-aveti. Nu merge. Mai demult ne bateam cu turcii de ne sareau fulgii cand nu ne placea ceva, omoram conducatori care nu ni se pareau potriviti ( de ceva vreme, de la daci incoace pana asa zilele astea Ceausescu). Bine, vine vorba de cate un Dej ne-a mai scapat si Mother Russia dar na tot avem de unde sa insiruim.
O mica paranteza iarasi. La daci a fost interesant. Cand a fost Razboiul Civil intre Caesar(nu salata) si Pompei, dacii s-au implicat in conflictul politic in favoarea lui Pompei (i-au trimis consilieri militari si politici). Influenta daca era atunci importanta. Toate triburile geto-dace erau unite si teritoriu dacic a ajuns sa cuprinda cetati grecesti la Marea Mediterana cea mai sudica fiind Apollonia. Caesar(nu salata) a castigat tot conflictul inceput cu triumviratul si dupa ce statul dac nu a mai fost strict amenintat, nobilimea daca, tarabostes, au complotat si l-au ucis pe Burebista(unul dintre cei mai buni generali daci) pentru ca un stat centralizat ar fi diminuat puterea lor. Deci se poate chiar si daca nu e ok, se putea si se poate inca. O mica povestioara, ce a ramas in istorie din aceasi perioada: in timpul Razboiului Civil, stiind ca Roma e intr-un conflict intern, dacii l-au presat pe Scorlyo(regele dac de atunci) sa profite de situatie si sa lanseze o ofensiva impotriva Romei. Scorlyo a adus cativa caini in piata centrala a orasului care imediat au inceput sa se latre si lupte intre ei. Apoi a adus un lup capturat mai devreme si la pus in piata langa caini. Cainii s-au oprit si imediat au atacat lupul. Astfel el a vrut sa le arate ca oricat de sfaramat ar fi un stat, la iminenta unui pericol exterior el se va uni sa se apere impotriva lui.
S-a vazut de-a lungul istoriei ca daca o majoritate displacea un lider, el disparea. Tarabostes si regii daci, imparatii romani si senatul, voievozii si boierii, revolutiile recente, domniile fanariote.. ma rog, point proven. Si astea is doar exemple din ograda noastra.
Ideea e ca atunci era vorba de sange curs. Acum e cerneala, stampila si 5 minute rapite dintr-o zi libera. Si tot nu se intampla. Daca ramane inseamna ca il meritam cu bine si cu rau si nu are sens sa ne plangem sau sa injuram la microfoane sau in gand. Urasc balciul asta din politica si apetitul de a ma implica in asa teatru ieftin; chiar altfel nu se poate fara noroi aruncat in toate directiile?
Oamenii astia care ne conduc ar trebui sa aiba un pic de demnitate, pentru, poate doar si asta, faptul ca ne reprezinta pe tot romanul, pe familia lui. Cum poate un presedinte/premier/x sa fie respectat in afara tarii daca in tara lui de la 12 ani in sus toata lumea il ia la morti si il trimite in concedii pe la rude?


Niciun comentariu: